Hoppa till sidans innehåll

Smittskydd


Vi vill inte bidra till att sprida rykten eller felaktig info men vill uppmärksamma er på att Skånsta Ryttare i Åkersberga har stängt sin anläggning då man har drabbats av virusabort (EHV-1), ett väldigt smittsamt virus med risk för dödlig utgång för hästarna. Uppdatering om läget hos Skånsta per 4 feb. Dessvärre har en stor del av deras hästar insjuknat och några har dött på grund av viruset. Våra tankar går till personal och hästar på Skånsta i denna svåra stund.

Läs mer om herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, här.

Vi vill be er att hjälpa till att förebygga vidare smittspridning!

ALLA som vistas i stallmiljö måste hjälpas åt. Viktig info om smittskydd från Svenska Ridsportförbundet finns här.

Viktiga åtgärder:

BYT alla KLÄDER - inklusive vantar, mössor - och SKOR samt ridutrustning som, stövlar, chaps, hjälm, sporrar, spö, handskar etc, när/om ni är på olika anläggningar.

Var noga med att tvätta händerna!

Använd INTE samma kläder och utrustning på olika stall!

Om någon är tveksam kring huruvida det hjälper att byta kläder för att förebygga smitta kan man läsa en färsk studie som SLU delat. I studien undersöktes hur länge kvarkabakterier överlevde på två sorters textilmaterial, T-shirt respektive jacka, samt hur många bakterier (av alla sorter) som fastnar på en ärm vid ordinarie hantering av hästar. Kvarkabakterierna överlevde minst ett dygn på båda tygmaterialen.

Vänligen respektera ovan och slarva inte! Vi måste få ett stopp på spridningen mellan stallen.

Till er som åker och tränar/tävlar - tänk på att hålla era transporter och redskap rena, undvik att låna ut släp mellan stall t.ex. Ett bra desinfektionsmedel för redskap, utrustning och ytterplagg är Virkon-S. Läs Svenska Ridsportförbundets text: "Smittskydd för dig som tävlar".

Tack för hjälpen och visad hänsyn!

Uppdaterad: 06 FEB 2019 14:40 Skribent: Malin Braun
Epost: This is a mailto link

Megafonen

Nu finns anmälningslistor till den interna hopptävlingen Silverhästen på anslagstavlan. Glöm inte att även anmäla i TDB!

Ridschema 2019-2020

Klubbkläder

 

Postadress:
Djursholms RK - Ridsport
Gärdestorp
18262 Djursholm

Kontakt:
Tel: 087551531
E-post: This is a mailto link