Hoppa till sidans innehåll

VIKTIGT ATT PRATA OM!

03 JUN 2020 09:57
VIKTIGT – vi måste tala om det som är svårt.
  • Skapad: 03 JUN 2020 09:57

Vi är en av Sveriges, kanske nordens, största fritidsgårdar, och Sveriges största ridklubb. Därför vi har möjligheten att nå ut till en stor grupp med information. Så, vi måste och vill även tala om det som är svårt.

 

Läs Barnrättsorganisationen ECPAT Sveriges mycket viktiga rapport:

Det blir allt vanligare att yngre barn, redan från sjuårsåldern, finns på bilder och filmer på nätet där de utför sexuella handlingar på sig själva. För några år sedan var det mestadels tonåringar som förekom men nu ser man en stor ökning av yngre barn i dessa sammanhang. I ECPATs nya rapport beskriver barn och unga själva hur kontaktförsök från vuxna, hot och tjat om att ta och skicka nakenbilder är vardag.

Tag snacket

Nätet är de ungas värld och där ska de kunna vara trygga! Nätet är fantastiskt på många sätt, det genererar många bra saker och kan förmedla värdefulla kanaler, funktioner och träffpunkter. Men, det finns en baksida och risker för barn på nätet. Vi kan alla vara med och göra något åt detta!

ECPAT uppmanar föräldrar och vuxna att ägna mer tid åt skärmen ihop med barn och skaffa sig den kunskap som krävs. Förövare finns där barn finns och då måste trygga vuxna också vara där. Det är viktigt att vi vuxna pratar tidigt med barn om bra och dåliga saker med nätet. Intressera dig för barnets vardag på nätet, berätta om allt det positiva – men också om risker som finns.

För många barn är nätet en viktig plats att kommunicera med vänner och ha kul. En del barn har sitt enda umgänge där, kanske finner de ett andrum och en paus från en påfrestande vardag hemma. Naturligtvis finns en oro bland barn att föräldrar blir arga och tar bort spelet eller appen om något händer där som barnen inte vill och/eller föräldrarna ogillar. Oron över att föräldrarna förbjuder viktiga sociala funktioner i barnets liv kan innebära att barnet inte berättar om något händer... Det är därför viktigt att du som vuxen inte hotar med att barnet inte får använda nätet utan hjälper barnet att hantera risker och berättar vad barnet ska göra om något händer. Många barn lever genom mobil och padda, det är viktigt för dem. Vi måste hjälpas åt med att få barn att känna sig trygga med att berätta när något har hänt. Samtal före förbud.

Till alla barn och unga

Om något obehagligt eller läskigt händer så finns det en bra grej på nätet jämfört med det som händer utanför: du kan stänga av. Det spelar ingen roll vad personen på andra sidan skärmen säger, eller om den hotar eller tjatar – du måste ingenting! Berätta för en vuxen, kanske din förälder, en lärare/ridlärare, ledare eller en vuxen på stallet. Finns det ingen vuxen du vill tala med kan du ringa ECPATs stödlinje 020-112 100.

 

Läs rapporten och tag del av råd och tips här: 

Se ett inslag från Nyhetsmorgon med Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare ECPAT Sverige här: 

Här kan du anmäla innehåll från www: https://www.ecpathotline.se/

 

Var en förebild och föregå med gott exempel. Tänk på vilka bilder och filmer du delar på www, i synnerhet om du har en öppen profil. För DRK är det viktigt att alla känner sig trygga i stallet. Inom DRK accepterar vi inte och har strikt nolltolerans mot alla former av trakasserier. Har du inget snällt att säga – säg ingenting alls! Vi påminner om att inte dela bilder eller videos från stallet eller lektionsverksamheten utan att fråga de medverkande om lov. Vi undanber er att filma och fota lektionsverksamheten. Läs mer här: https://www.djursholms-ridklubb.com/OmDRK/Tryggistallet/

Skribent: Isabelle Erwald
E-post: This is a mailto link

Megafonen

Nu finns anmälningslistor till den interna hopptävlingen Silverhästen på anslagstavlan. Glöm inte att även anmäla i TDB!

Klubbkläder

Nu finns det ett DRK-skärp att krydda ridutrusningen med!

Det kostar 200 kronor och kan köpas i kafeterian eller i kansliet.

Swish 1234610747. Märk betalningen med ”skärp”.

Ridschema 2021

Klubbkläder

Postadress:
Djursholms RK - Ridsport
Gärdestorp
18262 Djursholm

Kontakt:
Tel: 087551531
E-post: info@djursholmsridkl...