Hoppa till sidans innehåll

VIKTIG INFORMATION FRÅN RIDSKOLAN

10 JAN 2022 15:08
Efter julens kurser är ordinarie verksamhet på ridskolan igång och det är mycket viktigt att ridande elever tar del av nedan information om smittläget bland hästarna.
  • Uppdaterad: 10 JAN 2022 15:08

Sedan uppdateringen den 29 december har ytterligare hästar och ponnyer i stallet haft feber och förkylningssymtom. 

Idag den 10 januari har totalt fyra hästar testat positivt för kvarka (Streptococcus equi). Dock har ingen av dessa fyra hästar kvarkaliknande symtom mer än snuva och feber som läkt ut och medicinerats. Hästarna mår under omständigheterna bra och hanteras därefter. Nya prover är tagna på dessa hästar.  

Några andra provtagna hästar med feber och förkylningssymtom har testat positivt för Streptococcus zooepidemicus, streptokockinfektion hos häst. Streptococcus Zooepidemicus är vanligt förekommande i hästens luftvägar, oftast orsakar bakterien inga sjukdomssymptom. I vissa fall kan den dock bli sjukdomsframkallande och symptomen liknar då kvarka. Symtom som feber, varliknande näsflöde, hosta, svullna ben och ansvällning av svalgets lymfknutor. Flertalet hästar har konstaterad Streptococcus Zooepidemicus på anläggningen. De är isolerade och medicinerade med särskild tillsyn och omvårdnad.  

Samtliga insjuknande hästar behandlas i samråd med veterinär och smittskyddsåtgärder är vidtagna löpande. 

Vi har en stor anläggning med många hästar som går i flock när de är friska vilket betyder att det kan bli fler sjuka hästar. De hästar som varit sjuka behöver även tid att återhämta sig vilket betyder att lektioner kan ställas in eller flyttas! Vederbörande kontaktas direkt. 

Smitta av såväl kvarka som Zooepidemicus sker främst genom direktkontakt mellan hästar, men även via inredning, utrustning och oss människor. Det är därför mycket viktigt att följa nedan anvisningar för att stävja vidare spridning. 

 -De som vistas i flera stall byter/tvättar helst i 60°/desinficerar kläder, skor, handskar och utrustning mellan stallen. 

-Det är viktigt att hålla god handhygien i stallet, tvätta händerna noga. 

-Ridskolans elever får inte gå mellan hästarna inne på anläggningen, håll er till den häst ni rider. 

-Blanda inte hästarnas utrustning! Använd endast hästens egen utrustning/borstar etc.  

-Tvätta/byt gärna kläder och vantar/handskar mellan era lektioner för att minimera eventuell smittspridning. 

Vi pausar all verksamhet för skötare tills vidare. 

Klubbtävlingarna är pausade tills vidare då vi kan behöva förlägga ridskolans lektioner även på söndagar.  

Anläggningen är stängd för in-/utpasserande hästar sedan 27 december. Stallet är även stängt för besökare. Endast elever som ska rida, ridande barns medföljande (1 person), samt personal får vistas i stallet bland hästarna.  

Till sist. Det som skrivs om smitta och sjukdomar på sociala medier spär ibland på rädsla och misstro mot de som drabbats, det är viktigt att vi hjälps åt att stävja detta. Vi vill aktivt uppmana till stöd och samverkan i en sådan här situation. Tack för samverkan och visad hänsyn!! 

Om kvarka hos häst: https://bit.ly/3FE4kO6 

Om för Streptococcus Zooepidemicus: https://bit.ly/3t2Fcxd 

Frågor om ovan ställs till ridskolan på tele 08-755 57 10 

Skribent: Isabelle Erwald
E-post: This is a mailto link

Megafonen

Nu finns anmälningslistor till den interna hopptävlingen Silverhästen på anslagstavlan. Glöm inte att även anmäla i TDB!

Klubbkläder

Nu finns det ett DRK-skärp att krydda ridutrusningen med!

Det kostar 200 kronor och kan köpas i kafeterian eller i kansliet.

Swish 1234610747. Märk betalningen med ”skärp”.

Ridschema 2022

Klubbkläder

Postadress:
Djursholms RK - Ridsport
Gärdestorp
18262 Djursholm

Kontakt:
Tel: 087551531
E-post: info@djursholmsridkl...