Hoppa till sidans innehåll

Skötare


Många av klubbens barn och unga är skötare på ridskolans ponnyer och hästar, fritidsledarna är de som ansvarar för skötarsystemet. Som skötare tar man hand om sin sköthäst två dagar i veckan, i skötarens uppgift ingår förutom skötsel av häst också att ta hand om sin sköthästs utrustning och hjälpa till att hålla rent i boxen (tvätta krubba, vattenkopp, saltsten – ej mockning).

Som skötare är det viktigt att man är schysst mot andra, hjälper till när det behövs och är trevlig mot alla i stallet, skötarna är ofta förebilder för de yngre barnen i stallet och måste därför föregå med gott exempel. Varje häst och ponny kan ha upp till tre skötare där skötarna har två dagar var. Val av sköthäst sker alltid i samråd mellan fritidsledare och skötare.

För att bli skötare på någon av ridskolans hästar eller ponnyer måste man först gå en skötarkurs. Kursen hålls av fritidsledarna och anordnas ca. två gånger per termin. Under kursen får man lära sig bland annat om hästskötsel, utrustning, foder och sjukvård för hästar. Stort fokus ligger också på hur man är en bra kompis och hur vi beter oss mot varandra och hästarna i stallet.

Som en del av kursen är man ”provskötare” på en häst eller ponny i några veckor för att känna på hur det är att vara skötare, det gör också att man som blivande skötare får chans att lära känna några nya hästar eller ponnyer man tidigare kanske inte haft så bra koll på. Kursen avslutas med ett prov för att säkerställa att alla blivande skötare kan det som de behöver kunna för att fungera bra som skötare. Efter avklarat skötarprov delar fritidsledarna ut sköthästar, alla får lämna önskemål och fritidsledarna gör sitt bästa för att alla ska bli nöjda.

För att gå kursen och bli skötare krävs att man har fyllt 10 år och rider på minst J1-nivå på ridskolan.

Anmälan till skötarkurs görs genom att skriva upp sig på anmälningslistan i lådrummet. När det börjar bli dags att starta en ny skötarkurs informerar fritidsledarna om detta genom lappar i stallet och på sin instagram, de skriver då vilken dag anmälningslistan kommer att sättas upp.

Det går inte att anmäla sig i förväg och det går inte att anmäla sig via mail eller sms, utan bara genom att skriva upp sig på anmälningslistan i lådrummet.

Nya medlemmar som tidigare ridit och varit skötare på annan ridskola måste, med några få undantag, gå skötarkursen, dels för att lära sig de rutiner som finns på DRK och dels för att det är ett bra sätt att få kompisar och bli en del av gemenskapen!

Följ fritidsledarna på Instagram 

Uppdaterad: 21 MAJ 2018 07:17 Skribent: Malin Braun
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Djursholms RK - Ridsport
Gärdestorp
18262 Djursholm

Kontakt:
Tel: 087551531
E-post: This is a mailto link