Hoppa till sidans innehåll

Hästens välbefinnande


Vi har ett stort ansvar att ta väl hand om våra hästar och se till att de mår bra. Hästen är känslig för våra signaler så det är viktig att vi söker efter fel hos oss själva och inte hos hästarna när någoting blir fel. Ju mer kunsap du har om hästens beteende, ju närmare kommer du hästen.

Artikel hämtad från Ridsportsförbundet:

Samspelet mellan människan och hästen fascinerar och engagerar miljontals människor världen över. Känslan när allt stämmer, är närapå oslagbar. Men samspelet blir inte fantastiskt på något sätt om det inte sker på schyssta grunder. Eftersom vi nästan uteslutande använder hästen för nöjes skull, ställer det extra stora krav på hur vi förhåller oss till den. Hur vi hanterar våra hästar är därför en viktig del av vår ridsport, och det innebär att vi alltid måste värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt. 

Ridsportens Code of conduct - uppförandekod

Ridsportens Code of conduct handlar om hur vi ska uppträda mot vår tävlingskollega hästen. Hästens välmående kommer alltid före krav från tränare, ryttare, ägare, sponsorer, media och funktionärer.

På ridsport.se kan du läsa mer om Ridsportens Code of conduct 

Vårt ansvar 

Vi som har hand om hästar har ett stort ansvar, så stort att riksdag och regering har stiftat särskilda djurskyddslagar. Det handlar helt enkelt om att hästar ska ha det bra. Kunskap om hur du tar hand om en häst på bästa sätt är minst lika viktigt som att lära dig sitta rätt i sadeln. Hur du hanterar hästen från marken är många gånger en fingervisning om hur skicklig du är på att rida eller köra. Hästen försöker tyda dina signaler, och därför är det en viktig grundregel att söka fel och hitta lösningar hos dig själv och inte hos hästen när du möter utmaningar. Därför är det en självklarhet att ständigt söka mer kunskap för dig som vill bli en bättre ryttare. Det handlar om allt från att ta reda på hur hästen fungerar till ridlära och principer för hästens utbildning. Allt för hästens bästa. 

För oss ryttare sker merparten av idrottprestationen utanför tävlingsbanan. Framgångarna där är allt som oftast resultatet av både många timmar i sadeln och tid ihop med hästarna i stallet.

Uppdaterad: 19 MAJ 2020 09:39 Skribent: Isabelle Erwald
E-post: This is a mailto link

Megafonen

Nu finns anmälningslistor till den interna hopptävlingen Silverhästen på anslagstavlan. Glöm inte att även anmäla i TDB!

Klubbkläder

Nu finns det ett DRK-skärp att krydda ridutrusningen med!

Det kostar 200 kronor och kan köpas i kafeterian eller i kansliet.

Swish 1234610747. Märk betalningen med ”skärp”.

Ridschema 2022

Klubbkläder

Postadress:
Djursholms RK - Ridsport
Gärdestorp
18262 Djursholm

Kontakt:
Tel: 087551531
E-post: info@djursholmsridkl...